Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hesaplama Aracı
Güncelleme tarihi: 4 Ara 2023
Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hesaplama Aracı
İş Hukuku bakımından en temel hesaplamalardan biri kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hesaplamasıdır. İşverenler muhasebesel karşılık ayırmak için işçiler ise çoğunlukla gelecek planlarını yaparken bu hesaplamalara ihtiyaç duymaktadır. Aşağıda yer alan Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hesaplama Aracı ile tazminat hesaplamalarınızı yapabilirsiniz.
Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Hesaplama
İşçilik alacaklarından olan kıdem ve ihbar tazminatı hesaplamasını yapmak artık çok kolay. Aşağıda yer alan formdaki bilgileri doldurmanız halinde hesaplama sizin için doğrudan yapılacaktır.
Söz konusu tazminatların hesaplamasını elle yapmak gerektiğinde işçinin brüt ücretinin tespit edilmesi sonrasında ek ödemeler değerlendirilerek giydirilmiş brüt ücretinin hesaplanması ve kıdem tazminatı için her bir yıllık çalışma için 1 giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplama yapılması, artık dönem için de kıstelyevm usulü ile güne karşılık gelen bedeller hesaplanmalıdır. Bu hesaplamada, kıdem tazminatı tavanı değerlendirilmeli ve giydirilmiş brüt ücret kıdem tazminatı tavanından daha yüksekse hesabı tavan ücretten yapmak gerekmektedir.
İhbar tazminatına ilişkin hesaplama da benzer şekildedir. Toplam çalışma süresi kapsamında hak kazanılan ihbar süresi gözetilerek hesaplama yapılmalıdır.
Giydirilmiş Brüt Ücret Nedir?
Giydirilmiş brüt ücret; işçinin brüt ücreti dışında kalan ve işçiye sağlanan diğer hak ve alacakların brüt ücrete eklenerek hesaplanması ile oluşan ücrettir. Tazminat hesaplamalarında giydirilmiş brüt ücret esas alınır.
Bu ücret bir anlamda sosyal haklar olarak da değerlendirilebilir.
İşçiye ödenen yada sağlanan yol, yemek, servis hizmeti gibi haklar bu kapsamdadır.
İşçilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında yapılan erzak yardımları bu kapsamdadır. İşverence sağlanan Hayat Sigortaları, Tamamlayıcı Sigorta, Özel Sağlık Sigortası ve BES'ler de bu kapsamda değerlendirilir.
Comments